← Back Published on

Oletko trolli – vai peräti botti?

Mitä jos perustat itsellesi sometilin myydäksesi vaikka asiantuntijuuttasi. Käytät tiliä yrityksesi markkinointiin. Jossain vaiheessa alat keskustella tilillä, sinua pyydetään kaveriksi. Sitten huomaat, että yritystilistäsi onkin tullut sinä. Samaan aikaan huomaat, että MySpaceen 15 vuotta sitten laittamasi profiilikuva löytyy Tinderistä, sinun kutsumanimelläsi!

Mikä osa sinua on netissä autenttinen eli aito, ja mikä ei? 

Esimerkiksi Facebook kieltää "epäautenttisen toiminnan" alustoillaan. Epäautenttiseksi toiminnaksi määritellään usein koordinoitu toiminta, jossa käytetään epäaitoja tilejä. Epäaidot tilit luokitellaan sorminukeiksi (sock puppets) ja boteiksi. Botti on tiettyjä toimintoja suorittava ohjelma - eli koodirimpsu, mutta sorminukke on vaikeammin määriteltävä asia. Se tarkoittaa tiliä, jota pidetään yllä vaikuttamistarkoituksessa, mutta sen takana on yksittäinen ihminen.

Tätä problematiikkaa on pohdittu pidemmälle pre-print-artikkelissa Thinking Taxonomically about Fake Accounts: Classification, False Dichotomies, and the Need for Nuance. 
Rebekah Overdorf, Christopher Schwartz. 2020.  arXiv:2006.04959
http://export.arxiv.org/abs/20...

Juttua ei ole tietääkseni vielä vertaisarvioitu ja julkaistu, mutta en anna sen tällä kertaa haitata, koska sen pointti on mielestäni olla "food-for-thought" eikä tieteellinen väite.

Trollit tunnetaan Suomessa hyvin. Joidenkin mielestä liiankin hyvin. Omasta mielestäni trolli-konsepti on esimerkki "symbolisesta väkivallasta".  Sillä voidaan mitätöidä toisen ihmisen koko ihmisyys ja kuitata kaikki "trollin" tekemiset pelkästään sairaaksi epärationaaliseksi toiminnaksi. Enkä toki väitä, etteikö tällaisiakin ihmisiä olisi jopa internetissä ollenkan.

Botti on muiden mielestä kuka tahansa, joka on eri mieltä

Disagree? You Must be a Bot! How Beliefs Shape Twitter Profile Perceptions. Magdalena Wischnewski, Rebecca Bernemann, Thao Ngo, and Nicole Krämer. 2021. Proceedings of the 2021 CHI Conference on Human Factors in Computing Systems. Association for Computing Machinery, New York, NY, USA, Article 160, 1–11. DOI:https://doi.org/10.1145/341176.

Entä, mitä muut ajattelevat sinusta? Tämän tutkimuksen mukaan sillä ei ole merkitystä, oletko oikeasti botti tai onko profiilisi autenttisen oloinen. Jos mielipiteesi poikkeavat arvioijasta, hän voi arvioida sinut botiksi. Jos taas olet samaa mieltä, arvioidaan sinut ihmiseksi, olit sitten botti tai ei.

 "Accounts that are opinion-incongruent are evaluated as relatively more bot-like than accounts that are opinion-congruent. Moreover, it does not matter whether the account is clearly social bot or human or ambiguous about its nature. This was mediated by perceived credibility in the sense that congruent profiles were evaluated to be more credible resulting in lower perceptions as bots."

Botti-ennakkoluulo havaittiin niiden käyttäjien osalta, jotka olivat kokeneimpia somen käyttäjiä.

Tämän artikkelin kuvituskuvana on käytetty kuvakaappausta ylläolevan artikkelin videoabstraktista. Olisin upottanut alkuperäisen, jos se olisi ladattu videopalveluun, tai sivuilla sanottaisiin, saako koko videoita lainata. Lataus-nappi löytyy kyllä.

Aitouden ongelma

Oletko funtsinut, kuka on oikeasti aito somessa? Kun Hollywood-tähdetkin retusoivat kuvistaan piiloon vatsamakkaroita, voitko luottaa, ettei Instassa hyvältä näyttävä kaverisi tekisi samaa? 

Kirjoittelen lisää deep fake -kuvista ja videoista, jahka jaksan.