← Back Published on

Mikä suomalaisia googletuttaa?

Kuinka rakkaus ja raskauspahointi alkaa, ja miten kauan elatusmaksuja pitää maksaa? Näihinkin elämän perimmäisiin kysymyksiin on etsitty vastauksia Googlesta jo ainakin kymmenen vuotta. Entä onko kuuminta hottia purjehtiminen, sixpack vai twerkkaus? Katsotaan, mitä Google kertoo.

Suhde, lapsia, selvitä erosta ja laihtua, saada unta ja rahaa - nehän ihmisiä kiinnostaa

Vuonna 2014 haluttiin tulla nopeasti raskaaksi - ja vuonna 2016 päätä poltti, kuinka kauan elatusmaksuja pitää maksaa. Kuva tehty ohjelmistolla Flourish. 

Google kertoo vuosittain, mitä milläkin kielellä on eniten googlattu. Ei ole ihan läpinäkyvää, millä logiikalla nostot on valittu ja käännetty suomeksi. Google ei tietääkseni ymmärrä suomea aina ihan nappiin - esimerkiksi Keskusta-sanan yhden taivutusmuodon merkitykseksi se veikkaa kattokruunua, ja Kokoomuksesta-sanan se arvioi olevan Suomen Senioriliitto. Ei nyt juututa siihen. Ohessa leikkimielinen katsaus viimeisen kymmenen vuoden top 10 googletuksiin, Googlen mukaan. Jutun lopussa lisää disklaimereita.

Google kertoo nostavansa vuoden katsauksiin etsityimmät sanat ja kysymykset, joiden hakeminen lisääntynyt edellisvuodesta. Ehkä siksi kysymysmuotoiset haut tuntuvat kulkevan sykleissa. ja listojen kärkeen noussee myös one hit wondereita kuten "miten tehdä limaa" (2017), tai "miten päin maski laitetaan" (2020). 

Oli miten oli, muutamat kysymykset ovat olleet monena vuonna kärkisijoilla koko vuosikymmenen. Ehkä vähemmän yllättäen monet niistä liittyvät terveyteen, ulkonäköön, rahaan tai erilaisiin pulmiin kumppanin puutteen tai kumppanin kanssa.

Kenellekään ei liene yllätys, että koronaan liittyvät kysymykset olivat kaikilla kärkisijoilla vuosina 2020 ja 2021. Siksi jätän ne tästä analyysista nyt pois, kuten myös sinänsä kiinnostavat politiikkaan liittyvät kysymykset eli miten äänestää (eurovaaleissa, vuonna 2019) ja miten hallitus muodostetaan (2019 ja 2020) - vaikka ne kärkikympissä komeilivatkin.

Ulkonäköön ja muuhun habitukseen liittyvät kysymykset tuntuvat vuosikymmen mittaan hiukan muuttuneen. Sixpack kiinnosti kovasti vuosina 2013-2015, mutta hävisi suosituimmista hauista sittemmin. Vuonna 2015 haluttiin kasvattaa ripsiä ja opetella twerkkaamaan. 

Vuonna 2016 tiedusteltiin, kuinka monta kenkäparia naisella on keskimäärin on. En tiedä pitäisikö tämä laskea naisten ymmärtämis-yritykseksi, vai naisten kiinnostukseksi saada benchmark omalle vaatekomerolle. "Miten ruskettua" nousi kärkeen vuonna 2018, ensimmäisen kerran sitten vuoden 2013. 

Jostain syystä "miten purjehtijaksi" oli Googlen mukaan suosituimpia kysymyksiä vuosina vuosikymmenen alkupuolella. Ehkä puhtaan merenkäynnilisen kiinnostuksen taustalla olikin lifestyle-blogi, ja Google tajusi jossain vaiheessa, että kysymys on paremminkin retorinen.

Etenkin tästä eteenpäin koko teksti menee leikinlaskun piikkiin. En ole tarkistanut onko kyseisinä vuosina hankittu enempää vauvoja tai haettu eroja kuin muinakaan. Mutta menköön.

Miten laihtua tai saada rahaa, kumppani, lapsi tai unta?

2010-luvun alkupuolella haluttiin "iskeä" nainen tai mies. Mikä on fritzu, kysyttiin vuonna 2013. Kääk, toivottavasti nykyteinit ovat keksineet parempaa tekemistä. 

Luokittelin samantyyppiset kysymykset ja laitoin ne kaavioon suosituimmuuden mukaan.

Ihmiskuntaan voi kuitenkin kai luottaa: yksi vuoden 2013 suosituimmista kysymyksista oli "Miten ymmärtää naista". Yritystä selvästi on siis selvästi ollut! Myös miehiä haluttiin ymmärtää - mutta miehiä koskevissa kysymyksissä Googlen puoleen käännyttin useammin, jos kysymys koski iskemistä. 

Kuinka rakkaus alkoi, kysyttiin vuonna 2014. Vaikea sanoa: oliko kyse Pirkko Mannolan laulamasta kappaleesta, Mikael Forssellin morsiosta vai omakohtaisesta romantiikan kaipuusta. Kummastakin aiemmasta uutisoitiin vuonna 2014.

Vuosina 2015 - 2017 kyseltiin tyttö- tai poikaystävän perään, miten saada nainen tai mies kiinnostumaan, ja haluttiin ymmärtää jompaakumpaa. Sukupuolineutraalin korrekti "miten aloittaa suhde" ilmestyi top 10:iin vuonna 2016.

Suoremmin asiaan mentiin vuoden 2015 huippukysymyksissä "miten seksihaluja voisi lisätä," ja että "mikä on orgasmi". 

Vuonna 2015 ykköskysymys oli, että kuinka tehdään lapsia. En ollut varma, pitäisikö tämä tulkita ihmisen biologiasta kiinnostuneiden nuorukaisten kysymykseksi, vai oliko tosi kyseessä. Googletin kysymyksen, ja asetin aikaväliksi vuoden 2015. Ainakin Iltalehti oli bongannut saman kysymyksen, ja päätellyt sen liittyvän aitoon haluun lisääntyä. Iltalehdessa julkaistuun Tuuli Topeliuksen kirjoittamaan artikkeliin oli haastateltu Väestöliiton lapsettomuusklinikan apulaisylilääkäri Viveca Söderström-Anttilaa, joka kertoi vastauksen: "Tulee olla usein yhdynnässä, vähintään kaksi kertaa viikossa." 

Ilmeisesti jollakulla Googlen äärellä olevalle tärppäsi, koska vuonna 2016 kysyttiin, kuinka nopeasti raskauspahoinvointi alkaa.
Samana vuonna kaikista eniten kiinnosti se, kuinka kauan elatusmaksua pitää maksaa. 

Miten selvitä erosta lähti nousuun vuoden 2017 sijoituksissa, ja vuonna 2018 oli huippulukemissa. Vuonna 2018 kiinnosti myös deittisovellus Tinderin käyttö.

Sittemmin on kiinnostanut koronan lisäksi eniten, että miten saa unta. Laihtuminen ja raha ovat kymmenen viime vuoden ajalta eniten top 10 -sijoja saaneet.

Uni olikin ainoa asia, joka toistui edellisvuosista vuoteen 2021. Edes raha tai laihtuminen ei enää kiinnostanut.

Vuonna 2021 koronan lisäksi kyseltiin, että mitä tehdä kun on tylsää, ja milloin ravintolat aukeaa. Jos Google-sykli jatkaa tuttuun tapaan, ehkä ensi vuonna kysellään taas vauvojen, sitten raskauspahoinvoinnin, ja sitten elatusmaksujen ja unen perään. Life cycles on, I hope.

Tiptap!

Ja ne disklaimerit: aikuisten oikeasti, ei listoja voi tieteelliseenpäinkään vertailla keskenaan sen suhteen, onko kyseessä oikea muutos tiedon tarpeessa. En tiedä,  miten Google asiat kääntää ja luetteloi. Jokin trendi voi olla kenties kiinni siitä, että Googlen ennustavan haku ruokkii tiettyä ilmiötä.

Kannattaa myös ottaa huomioon, että Googlella on valta päättää, mitä se löytää. Haitallisiksi luokiteltujen hakutulosten näkyminen voidaan estää. Ehkä siksi haut "miten saada sairaslomaa/kuume/tulla kipeäksi" ovat hävinneet kärjestä vuosikymmenen mittaan. 

Jutun kuvituksena olevaan animaatioon pisteytin kaikki top 10:ssä mainitut kysymykset ja yhdistin samantyyppiset kysymykset epätieteelliseen tapaan. Katsokaa itse, jos ette usko. 

Alla linkit jokaisen vuoden kohdalla nyt tulleeseen suunnilleen ensimmäiseen Google-tulokseen, tässä käsitellyn kysymyksen perusteella. Googlen vuosittaiset trendilistat löydät täältä.

2012: Kuinka purjehtijaksi tullaan
Kuinka purjehtijaksi tullaan -blogi. Veneen sisustustekstiilit. 

2013: Miten iskeä mies
Anna-lehden jutussa kerrotaan, miten herättää jokaisen naisen luonnollinen mystiikka. En malta olla kommentoimatta. Ensimmäinen askel on kuulemma katsoa peiliin. Piti kuulemma miettiä, että minkä ajattelit itsessäsi olevan seksikästä, voi muissa voi olla vastenmielistä.  Lisäksi piti olla kuin kuningatar, mutta ei herättää huomiota väärällä tavalla, olla positiivinen, olla naisellinen, mutta ajatella kuin mies. En jaksanut lukea pidemmälle, mutta toivon lämpimästi, että kaikki jutun lukeneet saivat, mitä halusivat!

2014: Kuinka rakkaus alkoi. Pirkko Mannola. Alunperin laulettu aiemmin. En alkanut nyt Googlettaa, että milloin. Kerro kommenteissa, jos muistat tapauksen!

2015: Näin teet lapsia – lue vastaus suomalaisten eniten googlaamaan kysymykseen 2015. 18.12.2015. Tuuli Topelius. Iltalehti. 

2016:  Kuinka kauan maksetaan elatusmaksua: “Miksei se maksa?” …eli asiaa elatusavusta. Julkaisu Legal Lounge -sivustolla.

2017: Kuinka saada poikaystävä
Deittiguru: Katso täältä parhaat keinot saada poikaystävä.
Tämä on omankiin silmään järkevämmän oloista tekstiä. Lista alkaa sillä, että ole aito.

2018: Miten selvitä erosta
MTV: Miten selvitä eron tuomasta tuskasta? Tutkijat selvittivät parhaat tavat
En kommentoi, muutakuin että on se kumma auktoriteetti, nuo tutkijat! Etenkin kun näissä jutuissa yleensä siteerataan vain yhtä tutkimusta.

2019: Kuinka laihtua nopeasti
Miten laihtua nopeasti? Ravitsemusterapeutti vastaa yleisimmin kysyttyyn laihdutuskysymykseen
I saved you a click: et varmaan mitenkään, jos teen sen varman päälle. Lisäksi nopeassa kilojen vähenemisessä eniten katoaa lihas, ja jatkossa rasva kasvaa entistä nopeammin.

2020: Miten saada rahaa
Googlella tuli sellaisia vinkkejä, että en viitsi linkata. Veikkaan kikkailuja järkevämmäksi ihan säästämistä indeksirahastoihin ja osakkeisiin. Tai kato ite vaikka Nordnetistä, että mihin.

2021: Mitä tehdä kun on tylsää
Oh well, googlaa itse. Tai mene vaikka Googlen virtuaalitaidenäyttelyyn
. Booooooring, sanoo 90 % ihmisistä tässä vaiheessa. No, onhan se helppo sanoa vaikka hengityskoneessa olevalle että voi kun tylsää toi sun hengittäminen.